Annons:

  • Tog ett jobb i Virserum och förälskade sig i orten – flyttat hit med familj och företag

    Kalle Gladh anlitade SGS Station AB för investeringen av solcellspaneler. Det ledde till att Rodrigo Godoy flyttat till Virserum med familj och företag. Foto: Lotta Madestam

  • Tog ett jobb i Virserum och förälskade sig i orten – flyttat hit med familj och företag

    Kalle Glad och Rodrigo Godoy går igenom projektet under en paus för frukost. Nu finns planer på samarbete. Foto: Lotta Madestam

  • Tog ett jobb i Virserum och förälskade sig i orten – flyttat hit med familj och företag

    Det är miljöstationer som denna, som finns vid naturreservatet Kullaberg, som Rodrigo Godoy hoppas ska utvecklas. Foto: Privat

  • Tog ett jobb i Virserum och förälskade sig i orten – flyttat hit med familj och företag

    Arbetet med att montera 120 solpaneler på fastigheten på Fabriksgatan beräknas vara klart i början av maj, om vädret är med Rodrigo Godoy Foto: Lotta Madestam

Tog ett jobb i Virserum och förälskade sig i orten – flyttat hit med familj och företag

När Kalle Gladh satsade på solpaneler på sin fastighet ledde det till nyinflyttning. Installatören Rodrigo Godoy blev så förtjust i Virserum att han flyttade hit med sin familj – och företag.

Annons:

120 solpaneler ska monteras på taket till fastigheten på Fabriksgatan, där Kalle Gladh bor och driver egna företaget Gladh Consulting AB, som startade 2015.

– Jag är konsult mot verkstadsindustrin, det stora jag gör är olika miljöcertifieringar och på senare tid har jag inriktat mig mot hållbarhet, där jag hjälper företag ta fram data på deras klimatavtryck.

Omfattande investering

Han lever som han lär med andra ord. Det är hans jobb att hjälpa andra att sätta miljön först. Självklart vill han bidra själv också genom att montera solceller på taket.

– Det är en ganska omfattande investering, cirka 700 000 kronor inklusive moms. 120 paneler ska uppskattningsvis producera 40 000 kilowattimmar, så jag blir självförsörjande på el, plus att jag kan sälja en del, säger Kalle Gladh som efter att ha tagit in anbud landade i företaget SGS Station AB, som står för Smart green station.

”Förälskade mig i Virserum”

När beslutet fattades var det ett Malmöbaserat företag – men inte längre.

När Rodrigo Godoy kom till Virserum första gången 2023 för att sätta solpaneler på en väns hus, noterade han direkt hur lugnt och skönt det var i Virserum.

En känsla som förstärktes när han återvände.

– Jag förälskade mig i Virserum, säger han och ler. Det är en jättefin plats, naturen är fantastisk. Jämför man med Malmö så är det ljud jämt, från trafiken och folk som tutar. Här är det tyssssst. 

Flyttade familjen och företaget

Så den 1 april flyttade han och frun hit med tre barn, 4, 7 och 12 år. Dessutom växer näringslivet i Virserum med ett företag. 

– Jag håller på att avveckla verksamheten i Malmö där jag haft två timanställda och starta här i stället, i lokaler vid gamla Ekängen, berättar Rodrigo Godoy.

Familjen har redan gjort sig hemmastadd i Virserum, så nu har han nära till jobbet hos Kalle Gladh.

– Barnen har börjat på förskola och skola och min fru, som också är utbildad elektriker, ska jobba i firman.

Hur ser du på möjligheterna att etablera företaget på en så liten ort som Virserum, när du är van vid utbudet i Malmö och Skåne?

– Jag hoppas att det ska gå bra. Jag ska prova här ett år, om allt går som vi vill och drömmer om ska vi stanna länge så klart. För alltid är tanken.

Kan det komma att generera nya jobb?

– Ja, det hoppas jag. Jag har redan tittat på att anställa två personer, inom kort minst en i alla fall.

”Tror det har potential”

Företaget är en stor tillgång, inflikar Kalle Glad.

– Det är roligt, de stationer Rodrigo håller på med är väldigt spännande ur hållbarhetssynpunkt. Jag tror att det har potential att kunna bli stort och vi har även pratat om lite samarbete. Jag har många kontakter runt om och jag jobbar också en del med konstruktionsritningar, så jag kan hjälpa till med den biten, säger Kalle Gladh.

Utöver solcellslösningar är försäljning, montering och installation av laddboxar en del i företaget. Men, den kanske främsta produkten är ändå en miljöstation, utan några som helst begränsningar egentligen tack vare solceller på taken.

"Bara fantasin sätter gränser"

Det är busskurer och rastplatsmöbler, offentliga och privata för exempelvis bostadsrättsföreningar där man kan ladda telefonen, elcyklar och scootrar, spela musik och få lokal information i realtid, om städdagar, förseningar i trafiken, vad som händer på närliggande platser, den kan ha en nödknapp kopplad till 112 och visa information om hur luften är.

– Den biten var intressant för naturreservatet Kullaberg som blev första kunden. Under pandemin kom alla i bil, så där visas aktuell utsläppsnivå, berättar Rodrigo Godoy för att ge ett exempel.

– Pollennivån kan vara en annan sak och folk vid olika stationer kan spela schack med varandra. Det går att ha kommunikation mellan rastplatser, städer, länder. Bara fantasin sätter gränser.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt